Poruke, podrška, zahvale

Cijeli svijet se 'digao' nakon objave Kate Middleton

Princeza od Walesa (42) večeras je objavila da joj je dijagnosticiran rak i da je pod "preventivnom" kemoterapijom. Odmah su počele stizati poruke podrške.
Lifestyle / Flash | 22. 03. 2024. u 23:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Princeza od Walesa (42) večeras je objavila da joj je dijagnosticiran rak i da je pod "preventivnom" kemoterapijom.

Podsjetimo, u duboko emotivnoj video poruci, snimljenoj u Windsoru u srijedu, Catherine je otkrila da ju je vijest 'iznenadila' i da ona i William 'činimo sve što možemo kako bismo ovo privatno obradili i riješili zbog naše male obitelji'. 

"Dobro sam i svakim danom postajem sve jača fokusirajući se na stvari koje će mi pomoći da ozdravim; u umu, tijelu i duhu. Imati Williama uz mene također je veliki izvor utjehe i sigurnosti. Kao i ljubav, podrška i dobrota koju su pokazali mnogi od vas. Oboma nam to puno znači", rekla je Kate u emotivnom videu.

Catherinein rak otkriven je tek nakon što je u siječnju podvrgnuta velikoj abdominalnoj operaciji u londonskoj klinici. Kensingtonska palača priopćila je da neće objavljivati pojedinosti o tome koju vrstu raka princeza ima ili u kojem je stadiju raka te su zamolili javnost da o tome ne nagađaju.

Foto: Reuters / Kralj Charles III. pušten iz bolnice 

Kralj ponosan na snahu

Nakon njenog obraćanja, oglasila se Buckinghamska palača. 

"Kralj je ponosan na Catherine zbog njezine hrabrosti da progovori o svojoj dijagnozi i ostaje u najbližem kontaktu sa svojom voljenom snahom", objavljeno je iz Buckinghamske palače nakon objave princeze od Walesa.

Charles je posjetio snahu u bolnici i proveo neko vrijeme s njom.

Trenutno se tri člana kraljevske obitelji bore s rakom - kralj Charles, princeza od Walesa i vojvotkinja od Yorka.  U siječnju je Sarah Ferguson, vojvotkinja od Yorka, objavila da joj je dijagnosticiran rak kože nakon što se prethodno oporavila od raka dojke. Dermatolozi su joj uklonili madež s tijela i poslali ga na testiranje koje je pokazalo da vojvotkinja ima maligni melanom, najzloćudniji tumor kože. Kralju je dijagnosticiran oblik raka, priopćila je Buckinghamska palača početkom veljače. Nisu naveli o kojoj vrsti raka se radi. Nije riječ o raku prostate, ali karcinom je otkriven kad je Charles nedavno bio na liječenju zbog povećane prostate. A sada je stigla vijest o Kate.

Harry i Meghan - brz oporavak i mir

Nedugo nakon toga oglasio se i princ Harry te njegova supruga Meghan Markle. Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa poželjeli su joj ozdravljenje.

"Želimo zdravlje i oporavak Kate i obitelji i nadamo se da će to moći učiniti privatno i u miru", objavili su u izjavi.

Foto: Getty Images / Meghan i Kate Middleton navodno dogovaraju zajednički projekt na Netflixu

Poruka brata Jamesa

Brat Kate Middleton (42), James, oglasio se emotivnom objavom na Instagramu.

"Tijekom godina, zajedno smo prebrodili mnogo toga. Kao obitelj, i ovo ćemo prebroditi zajedno", poručio je uz zajedničku fotografiju iz djetinjstva.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by James Middleton (@jmidy)

Poruka od Macrona

Kate je poruku poslao i francuski predsjednik Macron.

"Vaša visosti, u ovom teškom razdoblju kroz koje prolazite Brigitte i ja Vam želimo potpuni oporavak. Vaša snaga i ustrajnost sve nas nadahnjuju", napisao je ispod videa u kojem je Kate Middleton objavila da ima rak.

Isprike Blake Lively

Blake Lively se ispričala zbog svoje ranije šale na račun Kate Middleton. Isprika je stigla nakon što je princeza od Walesa objavila da boluje od raka.

"Sigurna sam da danas nikog nije briga, ali osjećam da moram progovoriti o ovome. Objavila sam blesav post o 'fotošop fejlovima' i zbog tog posta se danas osjećam užasno. Žao mi je. Šaljem ljubav i dobre želje svima, uvijek", napisala je na društvenim mrežama.

Instagram/@blakelively/Andy Cheung/Getty Images / Blake Lively  i Kate Middleton

Podsjećamo, Blake Lively se prošlog tjedna našalila sa situacijom Kate Middleton da bi reklamirala svoj brend pića Betty Buzz.

Objavila je očigledno loše fotošopiranu fotografiju i uz nju napisala: "Jako sam uzbuđena što mogu podijeliti novu fotografiju koju sam upravo danas snimila kako bih najavila naša četiri nova pića. Sad znate zašto sam bila nestala." Blake Lively nije jedina javna osoba koja se našalila na tu temu, ali je prva koja se zbog toga i ispričala.

Posljednji put u javnosti viđena 25. prosinca

Princeza od Walesa zadnji je put viđena u javnosti 25. prosinca, a Kensingtonska palača je 17. siječnja objavila priopćenje u kojem je javnost doznala da je Kate otišla na "planiranu abdominalnu operaciju" u londonskoj klinici.

Njezin nagli nestanak iz javnosti, kao i tajnovitost vezana uz njezino zdravstveno stanje uznemirilo je mnoge, a na društvenim mrežama počele su se širiti razne teorije zavjera o razlozima njezinog nestanka. Javnost je uzburkala i fotografija nje s djecom objavljena povodom Majčinog dana. Nakon raznih teorija, Kate se i tad oglasila te otkrila da je "sama editirala fotografiju".

Foto: Epa  / Kate Middleton

Da kaže djeci čekala proljetne praznike

U medijima se počelo spekulirati da je Kate možda je strateški čekala da objavi da ima rak, pričekala je da njezina djeca izađu iz učionica, piše People.

Kate je navela da želi odvojiti vrijeme da sve na prikladan način objasni svoje troje djece: princu Georgeu (10), princezi Charlotte (8) i petogodišnjem princu Louisu.

Djeca princa Williama i princeze Kate pohađaju privatnu školu Lambrook od rujna 2022., a trenutno traju uskršnji praznici. George, Charlotte i Louis imat će nekoliko tjedana slobodno prije početka sljedećeg polugodišta i privatnost sa svojom obitelji.

Poznato je da princ i princeza čiste svoje rasporede kada im djeca nisu u školi. Obitelj Wales često provodi školske odmore, vikende i praznike u Anmer Hallu, njihovom seoskom domu u Norfolku. Kate je ranije izjavila da je najsretnija sa svojom obitelji na selu.

Britanski mediji: Kate se neće vraćati dužnostima dok potpuno ne ozdravi

Princeza se neće vratiti kraljevskim dužnostima dok se u potpunosti ne oporavi, jasno je iz njenog priopćenja.

Britanski mediji pišu da će propustiti i tradicionalnu kraljevsku uskršnju službu na kojoj se, prije dijagnoze raka, trebala u javnosti pojaviti prvi put od 25. prosinca. "Moj mi je posao uvijek donosio veliku radost i veselim se vratiti kad budem mogla, ali za sada se moram usredotočiti na potpuni oporavak", rekla je u obraćanju u kojem je otkrila da ima rak.

 

Zahvale oboljelih zbog poruke nade

Ljudi koji imaju karcinom zahvaljuju princezi od Walesa zbog njezine inspirativne poruke nade oboljelima od raka. "Molim vas, nemojte gubiti vjeru ili nadu. Niste sami", poručila je Kate Middleton u videu kojim je otkrila da joj je dijagnosticiran rak.

Njezino obraćanje dirnulo je milijune ljude čije je živote pokvarila ova bolest.

"Princezo Kate, tako hrabar govor o vlastitoj dijagnozi je nešto preteško za učiniti. Znam iz vlastitog iskustva. Nastavite se boriti za sve nas", napisao joj je jedan korisnik na Twitteru.

Laburistički zastupnik Chris Bryant rekao je: "Znam iz svog iskustva s melanomom da je rak strašan, ali znanost i medicina toliko su napredovale da se ne trebate bojati." Oglasila se i Michelle Mitchell, direktorica najveće svjetske organizacije za istraživanje raka Cancer Research.

Foto: EPA / Kate Middleton dok objavljuje poruku o opakoj bolesti

"Kate nas je podsjetila koliko je život dragocjen"

"U ovim teškim trenutcima, važno je da princeza dobije vrijeme i prostor da se usredotoči na svoje liječenje i da poštujemo privatnost njene obitelji. Zahvaljujući istraživanjima postoji nada - preživljavanje od raka se udvostručilo u posljednjih 50 godina", poručili su.

"Kate nas je sve podsjetila koliko je život dragocjen", "Nadam se da će se princeza izliječiti. Iz osobnog iskustva znam kroz što prolazi", samo su neki od komentara na internetu.

FOTO: Profimedia / Ilustrativna fotografija, princeza i devojčica

Donirala kosu oboljeloj djeci

Princeza je pišu mediji prethodno donirala svoju kosu djeci oboljeloj od raka, a dugo je podržavala različite humanitarne organizacije za borbu protiv raka.

2018. godine buduća kraljica čak je odrezala 20 centimetara svoje kose kako bi je anonimno donirala Little Princess Trustu, organizaciji koja izrađuje realistične perike za djecu koja su izgubila kosu zbog liječenja raka, piše Daily Mail. Kosu je, dodaju, poslala pod tuđim imenom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close